Ulkomaalaiset musiikkielokuvat

Musiikki on kiehtonut ihmisiä aina. Erilaisia sointuja ja säveliä käytetään ilmaisemaan omia tunteita siinä, missä sanat kertovat yksityiskohtaista tarinaa. Musiikkia voi käyttää esimerkiksi ruokailuhetken yhteydessä luomaan taustalle tunnelmaa, tai se voi toimia viihteen päätarkoituksena esimerkiksi jazz-illan yhteydessä. Kauan sitten nuoruudessa kuunneltu musiikki saattaa vanhoilla päivillä muistua mieleen, vaikka muisti olisi muuten heikentynyt. Musiikki kietoo itsensä tiukasti ihmisen ympärille, ja se vaikuttaa kehityksellisesti kaikkiin ihmisen osa-alueisiin; sekä fyysiseen, psyykkiseen että sosiaaliseen hyvinvointiin.

Musiikin historia juontaa juurensa hyvin pitkälle, ja eri mantereilla siitä on päästy nauttimaan eri tavoin. Thaimaalaisen potkunyrkkeilyn alkuseremoniaan kuului jo 1700-luvulla ottelijoiden tanssi musiikin tahtiin, Roomassa musiikista taas nautittiin teatteriesitysten taustalla jo ajanlaskun alun tienoilla. Kun apinalle antaa käteen kepin, se alkaa hyvin nopeasti lyömään sitä toisiin esineisiin tietyssä rytmissä. Musiikki on noussut myös tärkeäksi osaksi elokuvakulttuuria. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia erityisen tärkeitä musiikkielokuvia ja syitä niiden suosiolle.

8 Mile

Meidän aikakautemme samaistuttavin musiikkielokuva on ehdottomasti vuonna 2002 julkaistu 8 Mile. Elokuva perustuu räppäri Eminemin elämänkertaan – se sijoittuu Detroitin alueen lähiöihin, joissa nuori valkoihoinen duunari yrittää lyödä läpi tummaihoisten hallitsemalla alalla. Elokuvassa yhdistyy loistavasti mielenkiintoinen tarina ja koukuttava musiikki. Se on saanut paljon tunnustuksia muun muassa näyttelijävalinnoista, joihin lukeutuu niin näyttelijä Brittany Murphy kuin itse räppäri Eminemkin. 8 Mile sai yhteensä 21 palkintoehdokkuutta, joista se voitti 15. Merkittävin voitto oli Parhaan musiikin Oscar-palkinto.

Vaikka koko 8 Milen juoni kietoutuukin nerokkaasti juuri musiikin ympärille, ei teoksessa ole kyse pelkästään musiikista. Myös henkilöiden väliset ihmissuhteet ja ongelmat ovat elokuvassa suuressa osassa. 8 Mile keräsi paljon katsojia myös nuoremmista ikäluokista, mikä on musiikkielokuville hyvin harvinaista. Elokuva muistetaan vielä nykyäänkin suurena menestyksenä, eikä se tunnu vanhenevan kokonaisuutena lainkaan – monilla on tapana katsoa elokuva kerran vuodessa ja fiilistellä sen hyvää käsikirjoitusta ja Oscar-palkinnon ansainnutta Lose yourself -kappaletta.

Mamma Mia!

Mamma Mia! on ensimmäistä kertaa vuonna 2008 julkaistu elokuvamusikaali, joka perustuu ABBA:n kappaleiden ympärille tehtyyn Broadway-musikaaliin. Elokuvan ohjaaja Phyllida Lloyd ja käsikirjoittaja Catherine Johnson halusi tuoda ABBA:n ikimuistoiset kappaleet myös elokuvafanien ulottuville ja rakensi mielenkiintoisen juonen kappaleiden ympärille. Elokuvaa tähdittävä Amanda Seyfried on menossa naimisiin kauniilla kreikkalaisella saarella, ja hän haluaisi isänsä saattamaan hänet alttarille. Isäehdokkaita on kuitenkin kolme, joten kutsukirjeet lähetetään tämän äidin selän takana kaikille kolmelle ehdokkaalle.

Mamma Mia! on hulvattoman hauska elokuva, jossa jokainen näyttelijä pääsee esittämään ABBA:n kappaleita. Juoni tuntuu kasvavan valtavasti aina elokuvan loppua kohden, eikä se todellakaan jätä katsojaa kylmäksi. Kaikki ovat joskus olleet ihmissuhdekoukeroiden keskellä, ja se tekeekin kyseisestä elokuvasta niin samaistuttavan. Mamma Mia! sai hiljattain myös jatko osan, Mamma Mia: Here we go again!, joka julkaistiin vuoden 2018 heinäkuussa. Ohjaus ja käsikirjoitus on kuitenkin aikaisempien naisten osalta siirtynyt Ol Parkerille.

La vie en rose

La vie en rose perustuu ranskalaisen vuonna 1915 syntyneen Edith Piafin elämään. Piaf onnistui elämänsä aikana kokemaan lukuisia vastoinkäymisiä ja nousi maailman tunnetuimmaksi chanson-tulkitsijaksi. Elokuvassa käsitellään laulajan elämää epäkronologisessa järjestyksessä. Yksi elokuvan ensimmäisistä kohtauksista kuvaa nuorta Piafia esiintymässä kadulla isänsä kanssa rahaa vastaan. Laulua saadaan kuulla myös Piafin varttuessa hieman vanhemmaksi muun muassa Montmartren rinteellä ja myöhemmin vielä oikeilla lavoilla. Kohtauksiin ovat päässeet Piafin elämän merkittävimmät käännekohdat, kuten hänen suuren rakkautensa kuolema.

Edith Piafia näytellyt Marion Cotillard voitti seitsemän parhaan naisnäyttelijän palkintoa, joista suurimmat olivat Academy Awardsilta, Golden Globelta ja Ranskan Oscar-gaalalta Césarilta. Elokuva on hyvin koskettava, ja vaikka laulajan elämä olikin kovin erikoinen, voi kaikkiin elokuvan kohtauksiin samaistua. Marion Cotillard on onnistunut tuomaan taitavasti esiin Piafin hulvattoman luonteen ja tavan reagoida ympärillään pyörivään maailmaan. Katsoja voisi hetken luulla, että kyse on reaaliajassa kuvatusta dokumentista – niin upean näyttelijäntyön Cotillard roolissaan teki.

Oopperan kummitus

Oopperan kummitus perustuu samannimiseen vuonna 1910 julkaistuun Gaston Lerouxin kirjoittamaan kauhuromaaniin. Teoksesta tehtiin myös musikaali vuonna 1986, mutta ohjaaja ja käsikirjoittaja Joel Schumacher halusi tuoda tarinan kaikkien ulottuville. Oopperan kummitus sai ensi-iltansa vuonna 2004. Elokuva on kolmiodraama, jossa seikkailee oopperatalon kellarissa piilotteleva mystinen mies, sopraano Christine ja Christinen lapsuudenihastus Raoul. Kummitus on epämuodostunut musikaalinen nero, joka opettaa sopraano Christinelle musiikillisia saloja. Juonen tiivistyessä elokuvan monet hahmot menettävät elämänsä. Christinen näyttelijä Emmy Rossum ansaitsi roolillaan lukuisia tunnustuspalkintoja.

Les Misérables

Les Misérables on vuonna 2012 julkaistu elokuvamusikaali, jonka ohjasi Tom Hooper ja sävelsi Claude-Michel Schönberg. Elokuva perustuu Victor Hugon samannimiseen vuonna 1862 julkaistuun kirjaan, jossa käsitellään Ranskan vallankumousta ja sen ympärillä tapahtuvia ihmissuhdeongelmia. Les Misérables keräsi paljon mediahuomiota muun muassa yli 60 miljoonan dollarin budjetillaan. Elokuva sai monia ehdokkuuksia, voittaen esimerkiksi Oscar-gaalassa parhaan naissivuosan, maskeerauksen ja hiusten, sekä äänityksen palkinnot. Elokuva sai yhteensä 32 ehdokkuutta, joista 14 päätyi voittoon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *