Parhaat klassikkoelokuvat listattuna

Klassikoiksi lasketaan yleensä sellaiset uniikit teokset, jotka ovat helposti samaistuttavia aikakaudesta riippumatta. Klassikot muuttavat asenteita ja ihastuttavat vielä kymmenienkin vuosien jälkeen, keräten järisyttäviä katsojalukuja ja kriitikoiden ylistämiä arvosteluja. Yleensä tällaisista elokuvista tulee osa tuottajamaan kulttuuria. Esimerkiksi Tuntematon sotilas on Suomessa klassikko, joka pohjautuu maamme historian tärkeään kohtaan, Talvisotaan. Klassikkoelokuvat voivat kuitenkin tositapahtumien sijasta pohjautua myös täysin keksittyihin tarinoihin, niin kuin myöhemmin artikkelissa mainittavat James Bondit, sekä tietenkin osittain toteen ja osittain keksittyyn juoneen.

Klassikkoelokuvat jakautuvat tiukasti sellaisiin, jotka kaikkien olisi pitänyt nähdä, ja sellaisiin, jotka liittyvät jo mainitsemaamme tapaan esimerkiksi jonkin maan tai lajin historiaan. Tässä artikkelissa keskitymme tällaisiin menestyneisiin elokuviin ja tarinoihin niiden takana. Mitkä elokuvat minun pitää olla nähnyt ja miksi? Miksi juuri tietty elokuva kerää itselleen huippusuosion, kun täysin vastaava, ellei jopa parempikin, saa paljon huonommat arvostelut? Artikkelin luettuasi osaat varmasti vastata kaikkiin klassikkoelokuvia koskeviin mieltä askarruttaviin kysymyksiin!

Vanhat elokuvat

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä elokuvista on vuonna 1941 julkaistu Citizen Kane. Se on valittu useampaan otteeseen maailman parhaaksi elokuvaksi sekä ohjaajien, kriitikoiden että yleisön äänien perusteella. Citizen Kane kertoo Charles Foster Kane -nimisen sanomalehtimogulin elämästä aina lapsuudesta kuolemaan asti. Elokuvan juoni kietoutuu nerokkaasti Kanen viimeisen sanan, Rosebudin, ympärille, jonka merkitys on elokuvan alussa katsojalle vielä tuntematon. Loistava ohjaus, näyttelijät ja käsikirjoitus ovat yhdessä luoneet yhden kaikkien aikojen klassikoista.

Toinen maininnan ansainnut vanha klassikko on Kummisetä, tarkemmin sanottuna sen kolmesta osasta koostuvan sarjan ensimmäinen osa. Elokuva pohjautuu samannimiseen romaaniin, joka kertoo mafian vaikutusvallasta toisen maailmansodan jälkeisissä Yhdysvalloissa. Elokuvassa yhdistyvät loistavat näyttelijät, kuten Marlon Brando ja Al Pacino, nerokas Mario Puzon juoni ja Francis Coppolan taitava ohjaus. Elokuvan budjetti oli hyvin pieni ja Coppola ohjaajana tuntematon, joten kyseessä ei voi sanoa olevan vain rahalla tai nimellä ansaittu suosio.

Animaatiot

Myös monet animaatioelokuvat ovat kivunneet tiensä klassikkojen joukkoon. Tällaisia elokuvia ovat muun muassa Disneyn tuottamat Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Leijonakuningas ja Pinocchio. Kaikkia näitä elokuvia yhdistää hyvin tavanomainen rakenne; jokaisessa elokuvassa on yksi paha hahmo, yksi uhri tai helposti samaistuttavissa oleva väärinymmärretty hahmo ja joukko hieman neutraalimpia yksilöitä. Yksikään näistä elokuvista ei pääty epätoivotulla tavalla, vaan hyvyys voittaa vastoinkäymisistä huolimatta aina. Elokuvia on kritisoitu paljon niiden edustamien patriarkaalisten arvojen takia.

Kritiikkiä antaessa on kuitenkin otettava huomioon elokuvien julkaisuvuodet, 1937, 1994 ja 1940. Disney on tunnettu aikakautensa roolien ja ongelmien esittäjänä, ja siksi sen nykyisin tuottamat elokuvat ovat yhtä rakastettuja kuin vanhemmatkin. Elokuvissa kuitenkin yhdistyy aina tietyt päätekijät; perhe, ystävät ja rakkaus. Myös sama hahmokokoonpano on seurannut 1900-luvun alkupuoliskolta aina 2000-luvulle asti. Hahmot ovat värikkäämpiä, mutta samaistuttavuus on säilynyt pienistä muutoksista huolimatta. Disneyn suosioon vaikuttaa toki vahvasti myös jo ansaittu maine.

Kauhuelokuvat

Myös monet kauhuelokuvat ovat kivunneet klassikkojen kärkeen. Hyviä esimerkkejä tällaisista teoksista ovat muun muassa Alfred Hitchcockin Psyko ja Linnut, Stanley Kubrickin Hohto, William Friedkinin Manaaja ja Wes Cravenin Painajainen Elm Streetillä. Hitchcockin elokuvista Psyko ja Linnut ovat varmasti tunnetuimpia, mutteivät suinkaan ainoita. Kyseinen herra on tunnettu taidokkaasta tavastaan kuljettaa tarinan juonta ja yhdistellä siihen samalla uusia ja jännittäviä elementtejä. Hitchcock jakaa paljon mielipiteitä, ja osa elokuvaharrastajista uskoo hänen elokuviensa suosion johtuvan puhtaasti huomiota herättävästä persoonasta.

Esimerkiksi Stanley Kubrickin ohjaama Hohto ja Wes Cravesin Painajainen Elm Streetillä ovat saaneet kulttimaineen. Teokset eivät ehkä toteutukseltaan ole maailmanluokan parhaimmistoa, mutta juoni viihdyttää ja kokonaisuus pistää miettimään. Näitä kahta elokuvaa katsotaan usein pieni huumorin pilke silmäkulmassa, ja harva suostuu myöntämään oikeasti nauttivan niistä. Kyseiset elokuvat ovat kuitenkin iso osa länsimaalaista elokuvakulttuuria, ja ne ovat tuoneet julkiseen keskusteluun paljon uusia aspekteja. Esimerkiksi Hohtoon viitataan jatkuvasti muun muassa puheohjelmissa ja jopa nykykirjallisuudessa.

Elokuvasarjat

Elokuvasarjoista puhuttaessa suurelle osalle tulee ensimmäisenä mieleen James Bondit. Koska suurin osa tunnetuista elokuvasarjoista on fantasia ja sci-fi -pohjaisia, James Bond on hahmona samaistuttavin, vaikkakin kyseessä on salainen agentti. James Bond -elokuvien suosiota ollaan usein kummeksuttu, sillä elokuvat noudattavat yleensä samaa kaavaa. Muita klassikoiksi nousseita elokuvasarjoja ovat muun muassa Taru sormusten herrasta, Star Wars, Harry Potter ja Pirates of the Caribbean. Kaikkia näitä elokuvia yhdistää mielenkiintoiset henkilöt ja omaperäinen juoni.

Yhteenveto

Klassikkoja riittää kaikille elokuvien ystäville. Siinä missä toinen rakastaa humoristisia elokuvasarjoja, joku toinen saattaa olla kiinnostunut vain vakavista oikeaan elämään pohjautuvista teoksista. Minkä tahansa tyylilajin elokuva voi nousta klassikoksi – tämän on todistanut esimerkiksi Disney monta kertaa. Animaatiot katsotaan yleisesti lasten elokuviksi, mutta Disney on onnistunut ihastuttamaan teoksillaan myös aikuiset. Esimerkiksi vuonna 2013 julkaistun Frozen-animaatioelokuvan ollaan usein sanottu nousseen klassikkojen listalle. Omaperäinen juoni, hyvät näyttelijävalinnat ja ohjaajan tai tekijän aikaisempi maine vaikuttavat elokuvan menestykseen ratkaisevasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *