Ovatko kivijalkavuokraamot historiaa?

Vielä muutama vuosi sitten kiirehdittiin videovuokraamoon lauantain odotettua ja suunniteltua elokuvailtaa varten. Samalla reissulla tarttuivat mukaan sipsit ja iso pussi irtokarkkeja vuokraamon laajasta karkkivalikoimasta. Vuokraamossa käynti oli eräänlainen sosiaalinen tapahtuma. Vuokraamontyöntekijöillä pyöri taustalla toinen toistaan ihmeellisempiä elokuvia, ja elokuvasuosituksia jaettiin asiakkaille pyydettäessä.

Vuosi vuodelta videovuokraamot ovat kuitenkin vähentyneet ja lähes hävinneet katukuvasta. Nykyteknologia ja katselutottumukset ovat korvanneet konkreettisesti kädessä pidettävät videot ja DVD:t. Ihmiset valikoivat yhä useammin katselutavakseen suoratoistopalvelun, kuten suositun Netflixin tai YouTuben.

Ennen vuokrattiin VHS-kasetteja, joissa elokuvaa katseltaessa filminauha saattoi sotkeutua nauhuriin. Vuokratut VHS-kasetit tuli aina kelata alkuun ennen vuokraamoon palauttamista. Kotona olohuoneen hyllyt notkuivat suurikokoisista kaseteista, jotka usein ostettiin videovuokraamoiden poistokorista. Kasetteihin tottuneelle seuraavaksi ilmestyneet DVD-levyt olivat pieniä, moderneja ja helposti säilytettäviä. Lopulta DVD-levyt ja myöhemmin Blu-ray-levyt syrjäyttivät VHS-kasetit täysin. Nykyään VHS-kasetteja ei enää löydy juurikaan muualta kuin kirpputoreilta. Toisaalta myös DVD- ja Blu-ray-levyt ovat menettäneet arvonsa, ja niiden määrät ovat jo huomattavasti vähentyneet kaupan hyllyillä.

Teknologian kehitys ja vaikutukset videovuokraamoiden toimintaan

Teknologian vallankumous on nostanut elokuvien vuokraamisen uudelle tasolle, ja näin ollen suurin osa elokuvista löytyykin erilaisten internetpalvelimien kautta. Pääasiassa palvelimet toimivat kuukausimaksulla ja mahdollistavat asiakkaalle rajattoman elokuvien ja sarjojen katselun. Osa kotimaisista videovuokraamoista palvelee myös verkossa, mutta perinteisellä kertamaksulla ja aikarajatulla katselulla.

Teknologian tarkoituksena on tehdä asiat helpommaksi, tehokkaammaksi ja edullisemmaksi. Nykyaikaisilla menetelmillä elokuvien vuokraaminen ja katselu onkin mahdollista esimerkiksi kotisohvalla tai julkisissa liikennevälineissä, sillä elokuvien katselu ei ole enää vuokraamoiden aukioloaikoihin sidonnaista.

Nykyaikaiset elokuvien katselumenetelmät eivät vaadi kasettien ja levyjen säilytystä ja kotiin hamstraamista. Ei enää huolta naarmuuntuneista DVD-levyistä tai jumittuneista VHS-nauhureista. Puhumattakaan kuvan- ja äänen laadusta, jotka nykypalvelimilla ovat ensiluokkaisia. VHS-kasettien, DVD-levyjen, näiden pakkausmateriaalina käytettyjen muovikoteloiden ja päällysteiden tuotannon hiipuessa ovat vähentyneet muun muassa tuotannosta aiheutuvat saasteet sekä luontoon päätyvät kemikaalit ja jätteet. Näin ollen nykyaikainen vuokraus ja katselutapa ovat huomattavasti entistä ekologisempia, mikä on ensiarvoisen tärkeä ja motivoiva syy nykypalvelimien käytölle.

Onko uudella vuokraus- ja katselukulttuurilla myös varjopuolensa?

Elokuvien saatavuus on helpottunut ja uutuuksien jonottaminen on historiaa – nämä muutokset puolestaan palvelevat elokuvateollisuutta. Toisaalta asiaa voisi pohtia myös terveydellisistä näkökulmista. Onko elokuvien katselu tehty liian helpoksi? Lapsille saatetaan laittaa elokuva pyörimään metromatkalla, jotta matkustus sujuu ongelmitta. Ennen leikittiin kaarnalaivoilla ja pelattiin Afrikan tähteä perheen voimin, mutta nykyään voidaan pitää elokuvailta joka ilta. Elokuvien hohdokkuus on hävinnyt, koska katselusta on tullut arkipäivää. Kuinka moni lopulta seuraa päivittäistä ruutuaikaansa ja kuka pysyy suositeltavissa rajoissa?

Videovuokraamoiden poistuessa ovat useat työntekijät menettäneet työpaikkansa. Toisaalta nykyaikaiset ja nopeasti kasvavat sekä menestyvät internet-palvelimet työllistävät myös omalta osaltaan lisää työntekijöitä, vaikkeivat nämä entiset vuokraamotyöntekijät mahdollisesti kyseisiin työpaikkoihin ajaudukaan. Elokuvia syntyy tänä päivänä kuin sieniä sateella, eivätkä ne välttämättä saa enää yhtä erityistä huomiota ensi-iltansa koittaessa kuten ennen vanhaan. Myös elokuvateattereissa käynti on vähentynyt viime aikoina teknologian nykyaikaistumisen takia. Tähän on oletettavasti myös vaikuttanut koko ajan nousevat elokuvalippujen hinnat.

Nykypäivän Netflix

Netflix on kotoisin Yhdysvalloista. Se on tilausvideopalvelu, joka tarjoaa elokuvien sekä televisiosarjojen katselumahdollisuuden suoraan kotisohvalta. Netflix sai alkunsa vuonna 1997 Kaliforniassa. Toimintansa se aloitti DVD-elokuvien postimyynnillä. Vuonna 2015 Netflix oli saavuttanut yli 62 miljoonaan asiakkaan rajapyykin, joka koostui yli 50 maasta. Suomalaiskatsojien tarkkaa lukumäärää ei paljasteta kilpailusyistä. Netflix on myös aloittanut oman televisiosarjatuotantonsa. Kyseisiä sarjoja esitetään yksinoikeudella sen asiakkaille. Netflix oli ensimmäinen Emmy-ehdokkuuksia saanut internetin tilausvideopalvelu, ja se keräsi jopa 14 ehdokkuutta.

Netflix hankkii elokuvat ja sarjat suoraan tuotanto- ja levitysyhtiöiltä, kuten tavalliset tv-kanavatkin tekevät. Esitysoikeudet kestävät yleensä muutaman vuoden kerrallaan. Netflixiä voi katsella erilaisilla laitteilla ja sovelluksilla. Näitä ovat esimerkiksi älytelevisio, iOS, Windows Phone, Android, Mac, PC, Wii, Wii U, PlayStation 3 ja 4, Xbox sekä 360. Netflixiä voi katsella Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Euroopassa Netflix toimii muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa sekä Välimeren maissa, mutta tekstitettyjä ohjelmia on huonommin tarjolla.

Suosittu YouTube

YouTube on internetissä toimiva videopalvelu, jonka omistajana toimii Google. YouTuben käyttäjät voivat vapaasti katsoa ja kommentoida videoita sekä lisätä sivustolle omia videoitaan. YouTube perustettiin vuonna 2005 kolmen PayPalin työntekijän toimesta. YouTube on ylivoimaisesti internetin suosituin suoratoistovideopalvelu, ja joka minuutti YouTubeen ladataan 100 tuntia videomateriaalia. Tämä tarkoittaa, että yhdessä vuorokaudessa sisältöä ladataan yli 16 vuoden edestä. Vuorokaudessa YouTubessa katsotaan yli neljä miljardia videota, ja kuukaudessa siellä käy yli miljardi käyttäjää. Suomessa YouTube on verkkosivustoista toiseksi suosituin.

Kivijalkavuokraamoiden toiminta nykypäivänä

Nykyään toiminnassa olevat kivijalkavideovuokraamot tekevät myyntinsä pääasiassa irtokarkeilla, ja vuokraamotoimintaa on supistettu muttei lakkautettu. Vielä löytyy ihmisiä, jotka eivät ole valmiita luopumaan entisestä toimintamallista. Videovuokraamoiden nostalgia sekä laaja vanhojen elokuvien valikoima houkuttelee elokuvaharrastajia ja klassikoiden rakastajia edelleen perinteisiin videovuokraamoihin. Mahdollisesti tämä asiakaskunta on riittävä pitämään edes muutaman kivijalkavuokraamon toiminnassa toistaiseksi. Vanhanaikaisemmissa Välimeren maissa videovuokraamot ovat vielä yleisempi näky katukuvassa. Surullista kuitenkin on, että oletettavasti lähiaikoina viimeisetkin elokuvavuokraamot sulkevat ovensa nykyteknologian jyrätessä ohi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *