Musiikki ja elokuvat viihteenä

Tervehdys, arvon lukija. Tämä sivusto, jota parhaillaan luet, on erikoistunut musiikkiin ja elokuviin, niin viihteen muotoina kuin laajempinakin ilmiöinä. Dvdinfo.fi antaa erilaisia näkökulmia musiikkibisnekseen ja käsittelee erilaisia elokuvateollisuuteen liittyviä aspekteja, sekä julkaisee mielenkiintoisia artikkeleita koskien eri musiikki- ja elokuvagenrejä. Viihdeteollisuus on nykyisin niin laaja ja monipuolinen ilmiö, ettei siltä voi välttyä millään elämän osa-alueella, eikä yksikään sukupolvi tai ihmisryhmä ole sen ulottumattomissa.

Viihdesisältö on helpommin saatavilla kuin koskaan aiemmin – löytyyhän jo miljoonien käyttäjien mobiililaitteista Netflixin, Spotifyn tai Viaplayn kaltaisia sovelluksia, joilla pääsee nauttimaan suosikkileffoistaan ja -musiikistaan parilla klikkauksella, ja vieläpä kohtuullisen halpaan hintaan. Dvdinfo.fi:n kirjoittajien intohimona ovat muun muassa musiikkia käsittelevät elokuvat ja niistä, kuten monesta muustakin kiintoisasta aiheesta voi lukea lisää tällä sivustolla.

Historian saatossa musiikin ja elokuvien kulutustottumukset ovat muuttuneet radikaalisti. Kun satoja vuosia takaperin live-musiikin kuuntelu oli vain eliitin etuoikeus, on nykyään kenellä tahansa välitön pääsy käytännössä loputtomiin musiikkikirjastoihin. Musiikin tuotanto on myös kaupallistunut, eikä kappaleita tuoteta enää pelkästään taiteellisesta näkökulmasta käsin, vaan entistä enemmän listahittien taustalta löytyy kuuntelijadataa ja muuta tutkimustulosta, joiden perusteella myyviä pop-biisejä voidaan tuottaa liukuhihnaperiaatteella. Taiteellinen puoli on osalla yhtyeistä ja artisteista yhä suuressa roolissa, ja kriitikoiden silmissä nämä yhtyeet, jotka eivät toimi markkinavoimien reunaehtojen mukaan, ovat arvostetuimpia musiikintuottajia. Sama ilmiö on havaittavissa myös elokuvateollisuudessa, jossa kassamagneetteja tuotetaan jatkuvalla syötöllä hyväksi havaituilla kaavoilla. Nautitpa minkälaisesta viihdesisällöstä tahansa, olet lämpimästi tervetullut tämän sivuston pariin! Istu alas, ota rento asento ja nauti tarjonnasta.

Musiikin käyttö elokuvissa

Musiikki on olennainen osa elokuvia. Olisi vaikea kuvitella nykyaikaista Hollywood-tuotantoa ilman minkäänlaista musiikkiraitaa, sillä musiikin avulla kerronnan keinot moninkertaistuvat. Otetaan esimerkkinä kohtaus elokuvasta, jossa päähenkilö kävelee tyhjää käytävää pitkin. Jos kohtauksessa käytetään hitaita, pitkiä syntikkaääniä, luodaan katsojalle heti jännittyneempi tunnelma kuin silloin, kun musiikkivaihtoehtona käytetään duurivoittoista kitarasävelmää. Käytännössähän elokuvan genre ja teema vaikuttavat katsojan tekemiin tulkintoihin äärimmäisen paljon, ja siksi yllä selitetty fiktiivinen kohtaus onkin vain karrikoitu esimerkki musiikkivalintojen tärkeydestä.

On hyvä muistaa, että hiljaisuuskin voi olla musiikin tehokeino: jos läpi elokuvan tai kohtauksen jatkuneeseen ääniraitaan tulee selkeästi havaittava katkos, herättää se katsojan mielenkiinnon, luo entistä enemmän jännitystä ja on merkki siitä, että jotain erityistä on tapahtumassa. Kauhuelokuvissa tätä keinoa käytetään paljon. Lue lisää musiikin käytöstä elokuvissa tältä sivustolta.

Muuttuvat jakelutavat

Teknologia kehittyy kaiken aikaa ja myös viihdeteollisuus joutuu toisinaan vääjäämättömän kehityksen rattaisiin. Taltioidun musiikin ja elokuvien aikakaudella viihteen tallennus- ja jakelumuodot ovat muuttuneet useita kertoja aina vallitsevan toistotekniikan mukaan. Analogiset äänilevyt ja filmikelat ovat vaihtuneet ensin VHS- ja C-kasetteihin, sitten CD- ja DVD-levyihin, ja nykyään kaikki fyysiset tallenteet ovat häviävä luonnonvara. Elokuvavuokraamot ovat joutuneet ahtaalle, sillä elokuvien kuluttaminen ja niiden vuokraaminen on muuttunut pääasiassa digitaaliseksi. Suoratoistopalveluista huolimatta artistien live-keikoille ja elokuvasaleihin riittää kävijöitä, sillä kokonaisvaltaisille viihdesisällöille on yhä kysyntää. Elokuvien digitalisaatio vaikuttaa myös leffateattereiden konehuoneisiin, sillä modernit elokuvasalit ovat käytännössä täysin automatisoituja ja etäohjattavia, ja suuret kokoillan elokuvatkin toimitetaan teattereihin kovalevymuodossa. Mitä tapahtuu fyysisille ja digitaalisille kopioille tulevaisuudessa, sitä ei voi tietää, mutta Dvdinfo.fi:stä löydät tästäkin aiheesta lisää tietoa.

Leffaklassikoita

Jotkut elokuvat ovat yksinkertaisesti niin vaikuttavia, että ne saavat klassikon statuksen. Citizen Kane, Rita Hayworth – avain pakoon ja muut elokuvaklassikot ovat ansainneet paikkansa elokuvahistorian kaikkien aikojen parhaimpien teosten joukossa. Yksi hienoimmista asioista elokuvissa on se, että tuotantovuosi, budjetti tai ohjaajan nimi eivät takaa menestystä, eivätkä aidoimmankaan oloiset erikoistehosteet nosta moderneja elokuvia automaattisesti kuolemattomien luomusten joukkoon.

Kyse ei ole pelkästään teknisestä suorituksesta kuvaamisen, leikkaamisen tai tehosteiden osalta, vaan kerronnasta. Kun elokuvan kerronta on onnistunutta, luo se katsojissa erilaisia tunnetiloja, jopa useita päällekkäin. Elokuvaharrastukseen kuuluu paitsi leffojen intohimoinen katseleminen, myös niiden sisältämien vertauskuvien ja mielleyhtymien analysointi. Mehukkaimmat debatit syntyvät silloin, kun kahdella eri katsojalla on täysin päinvastainen tulkinta elokuvan ydinsanomasta. Sivustoltamme löydät tarkemmin asiaa elokuvaharrastuksesta sekä elokuvaklassikoista.

Mikä tekee elokuvasta hyvän?

Suurten massojen mielipiteen perusteella voi helposti poimia kaikista parhaiksi arvioidut elokuvat, mutta mikä tekee elokuvasta hyvän, jopa klassikon? Kysymys on erinomainen, mutta siihen on mahdotonta vastata tyhjentävästi. Jos katsoo Internet Movie Databasen Top 250-listaa, joka myötäilee hyvin pitkälti kriitikoidenkin mielipiteitä listan kärkipään osalta, löytyy luettelosta draamaelokuvia, toimintaleffoja, sci-fiä, kauhua, sotaelokuvia… Punaista lankaa ei siis tunnu olevan. Siitä voidaankin tehdä johtopäätös: elokuvat ovat lukemattomien pienempien osatekijöiden summa, joista jokainen vaikuttaa toisiinsa eri tavalla, ja toisinaan joku osa-alue ottaa näkyvämmän roolin kuin toiset.

Joskus elokuvan suosiota selittää taitava käsikirjoitus, toisinaan ohjaajan näkemykset tuovat katsojalle entistä nautinnollisemman elokuvakokemuksen. Ja vaikka elokuva olisi listojen kärkipäässä, ratkaisee silti jokaisen oma kokemus elokuvasta, onhan kyseessä visuaalinen taidemuoto. Lue lisää pohdintaa elokuvista Dvdinfo.fi:stä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *