Musiikki elokuvien aiheena

Musiikki on yksi vanhimpia taiteen lajeja, jonka juuret ulottuvat aina ihmiskunnan syntyyn saakka. Niin kauan, kun on ollut ihmisiä, on ollut myös musiikkia. Musiikilla on valtava parantava voima, jonka lisäksi se on yhdistänyt ihmisiä kautta aikojen. Musiikki luo hyvää mieltä ja iloa, ja sillä voidaan ilmaista syviä tuntemuksia, kuten muillakin taiteenlajeilla. Sillä on suuri rooli elokuvassa, joissa musiikki on usein tavalla tai toisella läsnä. Musiikki voi olla elokuvassa jopa pääroolissa.

Harva tietääkään, että musiikilla on ollut suuri rooli aivan elokuvahistorian ensiaskelista asti. Ensimmäiset elokuvat olivat toki mykkäelokuvia, sillä tuolloin ei ollut vielä teknologiaa, jolla sovittaa ääni liikkuvaan kuvaan. Tällöin elokuvanäytöksissä saattoi olla esimerkiksi orkesteri, joka soitti musiikkia elokuvan taustalla. Tämä on ollut varmasti katsojalle kerrassaan upea kokemus, joten onkin suuri harmi, että vastaava käytäntö on kadonnut jo vuosikymmeniä sitten pois elokuvateattereiden saleista. Musiikkiaiheisia elokuvia on kuitenkin viime vuosina alettu tuottamaan katsojan iloksi yhä enemmän.

Miksi musiikkia käytetään elokuvissa?

Nykypäivänä elokuva on juuri audiovisuaalista taidetta, jonka takia myös ääni on olennainen osa elokuvaa. Ääni on yksi tärkeimpiä kerronnallisia elementtejä, vaikka sen roolia elokuvassa ei usein katsojan puolesta täysin selkeästi ymmärretä. Kuuloaisti on kuitenkin ihmisen vahvin aisti. Lapsi reagoi jo kohdussa ääneen, ja kuolevan ihmisen aisteista kuulo on viimeinen, joka sammuu. Kuuloaisti on samalla kaikkein vahvimmin sidoksissa alitajuntaan, jonka johdosta äänellä ja sävelillä voidaan stimuloida ihmisen kaikkein syvimpiä tunteita.

Suurin rooli musiikilla on kuitenkin kerronnassa, ja tästä syystä musiikkia kuulee usein jossakin muodossa miltei jokaisessa elokuvassa. Sävelten rooli saattaa toki vaihdella riippuen siitä, kuinka suuri painoarvo musiikille annetaan kerronnassa. Esimerkiksi Aki Kaurismäen elokuviin on aina kuulunut musiikki hyvin vahvasti, ja miltei jokaisessa hänen elokuvassaan on kohtauksia, joissa esiintyy jonkinlainen musiikkiyhtiö. Vaikka musiikkia käytettäisiin vähemmän näkyvämmin, on sillä tärkeä rooli tunteiden herättämisessä. Juuri emootioiden synnyttäminen on tärkein motiivi musiikin käyttämiselle elokuvissa.

Millaisia tunteita musiikilla voidaan herättää?

Musiikilla voidaan periaatteessa herättää minkälaisia tunteita tahansa. Kauhuelokuvissa käytetään paljon puistattavaa ja hyisevää musiikkia, jonka avulla luodaan pelon ja jännityksen tunteita. Äänellä on muutenkin suuri merkitys kyseisen genren elokuvissa, sillä niissä käytetään hyvin paljon erilaisia foley- ja atmo-ääniä. Lasten elokuvissa sitä vastoin käytetään tyystin erilaista musiikkia, sillä tarkoituksena on luoda mahdollisimman seesteinen ja lämmin tunnelma. Äkilliset äänimotiivien muutokset nimittäin saattavat aiheuttaa helposti pelkoa ja ahdistusta perheen pienemmissä lapsissa.

Draamassa musiikilla on ollut aina suuri rooli, ja usein musiikilla pystytään herättämään suuriakin tunteita. Sillä voidaan ilmaista esimerkiksi päähenkilöiden emotionaalista tilaa tai korostaa kohtauksen dramaattisuutta. Toisaalta jotkin ohjaajat kritisoivat musiikin käyttämistä tunteiden herättämisessä, sillä se on usein kohtalaisen kliseinen ja yksinkertainen tapa. Usein kuvalla on huomattavasti vaikeampi ilmaista tunteita, jonka johdosta ohjaaja saattaa päätyä helposti lisäämään kohtaukseen vain musiikkia. Tämä saattaa välillä tuntua katsojasta ärsyttävältä, jos hän kokee, että hänen tuntemuksiaan manipuloidaan musiikilla.

Musiikkielokuvien eri alalajit

Musiikkiin liittyviä eri lajityyppejä on pilvin pimein, joten musiikista nauttivan onkin hyvä kokeilla myös erilaisia tyylilajeja. Musikaali on yksi mielenkiintoisimpia elokuvatyyppejä, koska se yhdistää sekä musiikkia, laulua ja tanssia tarinan puitteissa. Musikaaleja on kahdenlaisia, lavamusikaaleja ja integroituja musikaaleja, jonka päähenkilöt eivät välttämättä ole esiintyjiä. Musikaalien kulta-aika sijoittuu 1950-luvulle, jolloin nähtiin massiivisia musikaaleja. Kyseessä oli myös studioelokuvien kulta-aika, jolloin isoilla elokuvastudioilla oli käytettävissään isoja resursseja. Musikaaleja tuotetaan tänäkin päivänä, ja ne tekevät usein kunniaan vanhoille mestariteoksille.

Maailman toiseksi suurin elokuvateollisuus ei sijoitu Eurooppaan, vaan Intiaan. Bombayssa sijaitsevaa Intian elokuvateollisuuden keskittymään kutsutaan Bollywoodyksi. Vaikka länsimaissa Bollywood-elokuvat ei ole koskaan lyöneet varsinaisesti läpi, on kyseessä kuitenkin yksi merkittävämpiä elokuvanlajityyppejä juuri musikaalisesti. Intialaiset elokuvat nimittäin sisältävät aina musikaalisen ulottuvuuden, ja ne ovat länsimaisittain pitkälti juuri musikaaleja. Niissä yhdistyy positiivinen musiikki ja valtavat tanssiesitykset upeine koreografioineen. Intialaiset ohjaajat osaavat mestarillisesti yhdistää tanssia ja laulua itse tarinaan, joka tekee Bollywood-elokuvista kerrassaan hulvattomia.

Musiikki on aiheena monissa elokuvissa

Erityisesti dokumenttielokuvissa ovat monet ohjaajat keskittyneet musiikkiin. Katsojat nauttivat usein dokumenteista, jotka keskittyvät jonkin suuren tähden elämään ja tuotantoon. Musiikkidokumenttien etuna on, että niissä pyritään pääsemään hieman syvemmälle aiheeseen, ja artistin julkisuuskuvan taakse. Viime vuosina on ilmestynyt monia todella hyviä musiikkidokumentteja, kuten Finding Fela ja Quincy. Muutama vuosi sitten kuolleesta legendaarisesta laulajasta Whitney Houstonista on ilmestynyt peräti kaksi dokumenttia, ”Whitney” vuonna 2018 ja ”Whitney: Can I Just Be Me”.

Musiikki fiktion aiheena

Musiikki on ollut aiheina myös fiktioissa läpi vuosikymmenten. Vaikka dokumentti on usein ilmaisullisesti huomattavasti vahvempi valinta, voi fiktio tulla kysymykseen, mikäli päähenkilö on jo kuollut. Yksi vaikuttavimpia tällaisia elokuvia on ”Walk the Line”, joka kertoo laulajalegenda Johnny Cashin tarinan. Elokuvassa Johnny Cashia esittää loistavasti Joaquin Phoenix, ja elokuvassa on rutkasti kyseisen tähden musiikkia. Todellinen elokuvahistorian ystävä muistaa varmasti Elviksen tähdittämät elokuvat, joissa laulaja itse on pääroolissa. Viime vuosina on myös ollut muotia tehdä elokuvia erilaisista rap-artisteista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *