Dokumentit avaavat musiikkitähtien elämää

Julkisuuden henkilöiden ylellinen elämä on kiinnostanut tavallisia ihmisiä aina. Kautta aikain ovat paparazzit juosseet tähtien perässä yrittäen ikuistaa hetkiä heidän glamour-elämästään kansalaisten katsottavaksi ja analysoitavaksi. Vielä parikymmentä vuotta sitten julkisuuden henkilöiden yksityiselämä oli tarkkaan varjeltua ja täynnä mystiikkaa. Tähtiä pidettiin ikään kuin yli-ihmisinä, joilla oli kaikkea; rahaa, valtaa ja tärkeimpänä kaikista; hyvä ulkonäkö. Internetin yleistyessä tämä kuvitelma alkoi kuitenkin hiljalleen murentua ja julkisuuden henkilöt alkoivat toinen toisensa jälkeen tuomaan itsestään enemmän esiin kuin pelkän imagon.

Sosiaalisen median myötä viihdeala on muuttunut paljon ja muun muassa musiikkitähdet ovat tulleet lähemmäksi tavallista kansalaista; heidän jakamiin kuviin ja kertomuksiin arjesta on usein helppo samaistua ja se voi jopa rohkaistakin ihmisiä. Televisiomaailman aallonharjalla jo yli vuosikymmenen seilanneet tositelevisio-sarjatkin kiehtovat kansalaisia juuri ihmisläheisyytensä ja samaistuttavuutensa vuoksi. Ei siis ole ihme, että musiikkialan ihmiset ovat ottaneet tilaisuudesta vaarin ja alkaneet musikaalisen neroutensa lisäksi tarjoamaan ihailijoilleen koko elämänsä dokumenttielokuvien muodossa.

Mikä dokumenteissa kiehtoo?

Koko henkilökohtaisen elämäntarinansa julkituominen koko maailmalle voi olla sekä helpottava että raskas kokemus. Kertomalla tarinansa tähti ikään kuin riisuu itsestään kaiken mystiikan; näyttäytyy kansalle juuri sellaisena kuin on. Hyvin usein musiikkitähtien elämään liittyy jonkinlaista tragediaa tai draamaa esimerkiksi päihteiden väärinkäytön tai ongelmallisten perhesuhteiden muodossa. Tämä voi tuoda musiikkitähdelle ihailijoita, jotka muutoin eivät välttämättä kiinnostuisi kyseessä olevan tähden musiikista, tai päinvastaisesti viedä häneltä ihailijoita, jotka eivät hyväksy tähden tekemiä valintoja elämässään.

Dokumenttielokuva eroaa myös siinä mielessä fiktiosta, että se kuvaa suoraan todellisuutta ja todellisia asioita. Fiktion ideana on, että elokuvantekijä muodostaa todellisuudesta oman tulkintansa, kun sitä vastoin dokumenttielokuvien ohjaaja kuvaa todellisuutta suoraan. Hän inspiroituu todellisista asioista, eikä yritäkään pukea niitä sepitteeksi. Juuri tästä syystä dokumenttielokuva on usein voimallisempi, koska se peilaa todellisuutta suoraan. Viime vuosina dokumenttielokuvien suosio on kasvanut, ja kyseinen elokuvalaji on kokemassa eräänlaista renessanssia ja esim. Suomessa katsojamäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa.

Dokumentin teko on vaativaa työtä

Dokumenttielokuvien tekeminen on hyvin vaativaa ja aikaa vievää työtä. Dokumentin teko alkaa aina taustatutkimuksesta, joka voi kestää hyvinkin pitkään. Taustatutkimuksen tarkoituksena on tutkia kyseistä aihetta mahdollisimman paljon, jotta elokuvan teema ja näkökulma selkenisivät. Kun puhutaan musiikkidokumenttien tekemisestä, vaaditaan tekijältä myös musiikin edes jonkinlaista tuntemusta. Toki tekijän on hyvä tutustua myös tarkasteltavana olevan artistin musiikkiin mahdollisimman hyvin. Artistin julkisuuskuvaan tutustuminen on toki ensi askel, ja voi antaa arvokasta tietoa siitä miten suuri yleisö näkee kyseisen artistin.

Tämä auttaa tietenkin tulokulman hahmottamisessa, sillä dokumenttien ideana on aina pyrkiä pintaa syvemmälle. Teoksen tekee kiinnostavaksi, jos se paljastaa jotain uutta. Tämä voi usein olla hyvin haastavaa, kun kyseessä on julkisuuden henkilö, jotka ovat hyvin tarkkoja omasta imagostaan. Tämän takia dokumentin tekijä tekee usein dokumentin tekovaiheessa lukuisia ennakkohaastatteluja, joiden avulla elokuvan käsikirjoitus saa nopeammin valmiin muodon. Tämän lisäksi tekijä saattaa myös keskustella aiheestaan alan ammattilaisten kanssa, jotta hän saa paremmin selville kantaako aihe pidemmälle.

”Access” päähenkilöön on kaikki kaikessa

Mikään musiikkidokumentti ei tietenkään valmistu, mikäli artistilla ei ole kiinnostusta lähteä mukaan elokuvaan. Ammattikielessä puhutaan ”accessista” eli pääsystä päähenkilön maailmaan. Tavallisen elokuvantekijän voi olla hyvin vaikea tavoittaa kyseistä tähteä suoraan, jolloin lupaa ennakkohaastattelulle voidaan hakea artistin tuotantoyhtiöstä. Kaikkein paras olisi tietenkin, että tekijällä on jonkinnäköinen henkilökohtainen sidos artistiin, jolloin pääsy voi olla helpompi. Toisaalta monet artistit saattavat olla yli-innokkaita dokumentin tekemiseen, jolloin usein herää kysymys, että onko taka-ajatuksena vain oman uran edistäminen.

Viime vuosina on ilmestynyt lukuisia hyviä musiikkidokumentteja. Ne ovat pääsääntöisesti henkilövetoisia, mikä tarkoittaa sitä, että artisti ja hänen elämä on niissä keskiössä. Musiikkidokumenttien tekeminen on usein kohtalaisen kallista, etenkin jos kyseessä on kuuluisa artisti, sillä jo pelkkiin tekijänoikeusmaksuihin kuluu usein pitkä penni. Toisaalta mielenkiintoinen tarina ei aina vaadi megaluokan tähteä. Suomalainen dokumentaristi Ari Matikainen valitsi elokuvassaan ”Yhden tähden hotelli” tarkasteluun suomalaisen iskelmätähden Jorma Kääriäisen. Genressään se on yksi vahvimpia kotimaisia musiikkidokumentteja.

Quincy Jones

Viime vuosina on ilmestynyt lukuisia hyviä musiikkidokumentteja, mutta niistä on pakko nostaa esille vuonna 2018 ilmestynyt Quincy, joka kertoo musiikkivirtuoosi Quincy Jonesin elämästä. Jones ei tietenkään sen laajemmin esittelyjä kelpaa, sillä hän on yksi Yhdysvaltojen musiikkielämän kirkkaimpia tähtiä. Elokuva tekee upean läpileikkauksen artistin koko elämään, alkaen aina hänen koskettavasta lapsuudestaan yksinhuoltaja isän poikana. Elokuva on harvinaisen rehellinen ja intiimi, jonka johdosta se on saanut valtavaa suosiota. Quincy Jones on ollut vahvasti mukana tekoprosessissa.

Finding Fela

Fela Kuti oli varmasti yksi kaikkien aikojen legendaarisimpia artisteja, jota on koskaan nähty maanpäällä. Fela oli musikaalinen nero, joka tästä huolimatta on jäänyt hieman pimentoon, johtuen siitä, että hän työskenteli miltei koko aktiivisen uransa Nigeriassa. Fela ei ollut pelkästään artisti, vaan aktivisti, jonka henkilökohtainen elämä oli skandaalintäytteinen ja huomattavasti värikkäämpi kuin edes Michael Jacksonin. Elokuvan valottaa loistavasti tämän upean muusikon uraa, ja tekee tietoiseksi Felan musikaalisen perinnön suurelle yleisölle. Sitä voi lämpimästi suositella jokaiselle musiikin ystävälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *