CD, LP, DVD ja Blu-Ray — fyysisten tallenteiden kohtalo

Tiesitkö, että lukuisat tavaratalot ovat lopettaneet musiikki Cd-levyjen myymisen kokonaan samalla, kun levykauppoja on suljettu? Kehitys on samantyyppistä kaikkialla maailmassa, mutta se, kuinka voimakasta se on, riippuu alueesta ja sen ihmisistä. Mikä formaatin hiipumisen sitten aiheuttaa? Syitä voi olla monia, mutta onhan se kohdattava: suurin niistä on suoratoistopalveluiden, kuten Spotifyn, murtautuminen osaksi musiikinkuuntelijoiden arkea kaikkialla maailmassa. Sama on kenties tapahtumassa elokuvaformaateille, mutta hitaammin, johtuen elokuvan suoratoistopalveluiden ainakin toistaiseksi hieman erilaisista lainalaisuuksista.

Monilla on rakkaita muistoja mummolan vinyylikokoelmista tai lapsuuden televisio-ohjelmien nauhoittamisesta VHS-kasetille. Ovatko fyysiset tallenteet siitä huolimatta katoamassa? Kuten tiedämme, ei maailma ole ennenkään muistojen mukaan kehittynyt, ja tällä hetkellä näyttää vakaasti siltä, ettei digiajasta ole enää paluuta analogiseen. Toki kukin päättää itse, ja on ihan mahdollista keräillä yhä fyysisiä esineitä jos haluaa. On vain huomattava, että tallenteiden saatavuus voi vaikeutua lähivuosina huomattavasti. Myös ympäristönäkökulma puoltaa osaltaan digimaailmaa, joka ei tunne samaa ympäristökuormitusta.

Fyysisten tallenteiden historia

Musiikin saralla kokeiltiin vuosikymmenten ja -satojen aikana lukuisia erilaisia tallennusmuotoja, joista lopulta vinyylilevy eli LP vei loppuun sen, minkä niin sanottu savikiekko aloitti. Siitä tuli 1950-luvulla ensimmäinen formaattien megahitti aina siihen asti, kunnes C-kasetti alkoi yleistyä 60-luvulla ja CD 80-luvulla. Myös sen jälkeen, ja yhä edelleen, vinyyliä kuitenkin myydään ja keräillään. Sen myyntimäärät ovat vaihdelleet ja eläneet vuosien aikana, mutta asema on tällä hetkellä vakaa, jopa vakaampi kuin CD:n. Painokset tosin ovat useimmiten pieniä.

Modernien videon tallentamiseen käytettävien formaattien aikakausi alkoi oikeastaan vasta vuonna 1976, jolloin julkaistiin JVC:n kehittämä VHS. Se joutui kilpailemaan asemastaan, mutta lopulta siitä tuli pitkäksi aikaa liikkuvan kuvan kunkku — Funai valmisti viimeiset VHS-nauhurit heinäkuussa 2016. DVD-levy oli lukuisten teknologiayhtiöiden yhteinen hanke, joka paineli suosiossa VHS:n ohi 2000-luvun alussa. Se oli monikäyttöisempi, sillä levylle pystyi tallentamaan myös pelejä ja musiikkia. DVD:n seuraajana voidaan pitää Philipsin ja Sonyn Blu-raytä, jolle dataa mahtuu viisinkertaisesti DVD-levyyn nähden.

Musiikin kuuntelu murroksessa

Musiikin kuuntelun digimurros alkoi, kun piratismi ja vertaisverkot alkoivat kunnolla tehdä tuloaan 2000-luvun alussa. Piratismista tuli nopeasti piikki musiikkiteollisuuden lihassa — mutta siihen suhtauduttiin kuitenkin vain ongelmana, joka olisi mahdollista ratkaista. Toista oli, kun suoratoistopalvelut rynnivät markkinoille ruotsalaisen Spotifyn johdolla ensimmäisen kerran syksyllä 2008. Aluksi perinteinen levymyynti, striimaaminen ja piratismi kulkivat rinta rinnan, mutta kävi ilmi, että muutos tulisi olemaan pysyvä. Spotify vähensi piratismia, mutta samalla se myös vähensi levynmyyntiä huomattavasti.

Spotifylla on tänä päivänä 83 miljoonaa maksavaa tilaajaa, ja se listautui pörssiin vuonna 2018. Vaikka taloudellinen puoli on yhä epävarma, on menestys houkutellut apajille myös kilpailijoita. Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music ja YouTube Music ovat yhdessä vieneet musiikkialan tilanteen siihen, että levykauppoja joudutaan sulkemaan, keikkalippujen hinnat nousevat, eikä monilta suosituiltakaan artisteilta tule albumia enää fyysisenä tallenteena ollenkaan. Toisaalta kaikista suosituimmat albumit saattavat edelleen myydä runsaastikin, koska ne on suunnattu esimerkiksi joululahjaksi.

Elokuvien esittämisen evoluutio

Elokuvien ja sarjojen kohdalla tilanne on erilainen kuin musiikissa. Elokuvien suoratoistopalvelut, joita myös on jo aika lailla erilaisia, eivät ole samalla tavalla kaikenkattavia kuin musiikin striimausvaihtoehdot. Toki musiikkivalikoimissakin on puutteita erityisesti omakustanteiden suhteen, mutta periaatteessa niiden katalogit sisältävät ”kaiken” musiikin. Elokuvien ja sarjojen suhteen ei ole niin, vaan valikoimat elävät täysin palveluntarjoajan mukaan. Ehkä tästä syystä elokuvatallenteet voivat vielä hieman paremmin, vaikka toisaalta olet ehkä huomannutkin, kuinka erityisesti vuokraamot ovat kadonneet Suomen katukuvasta miltei kokonaan.

Ne palvelut, jotka aloittivat tarjoamalla alustallaan itse tuottamaansa materiaalia, kuten HBO Nordic, on alkanut ostaa esitysoikeuksia myös muilta; ja käänteisesti ne palvelut, jotka aloittivat esittämällä muiden tuotoksia, kuten Netflix, on alkanut tuottaa elokuvia ja sarjoja itse. Budjettikilpailut kovenevat, kun myös teknologiajätit Amazon ja Apple pyrkivät alalle. Striimaus on luonut myös uudenlaista katsomiskulttuuria, kun sarjojen suosio on noussut nyt, kun niitä voi ”binge-watchata” eli katsoa paljon putkeen ajasta ja paikasta riippumatta. Televisiosta niitä ei enää katsota.

Katoavatko tallenteet kokonaan?

Tallenteiden tilanne ei näytä hyvältä, eikä niiden asemaa auta se, että tavaratalot lopettavat fyysisten tallenteiden myymistä siellä sun täällä jatkuvasti. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että vain fyysistä tallennetta voi koskea ja pitää kädessä, ja vain sen voi omistaa. Määrätty joukko tulee aina arvostamaan sitä erityisesti musiikin kohdalla, ja moni veikkaa musiikkikeräilyn tapahtuvan juuri LP:n eli vinyylin, ei niinkään CD:n, kautta. Todennäköisesti fyysisistä formaateista tulee nicheä, ja digistä tulee valtavirran uusi valinta.

Suoratoiston kehittyminen tulevaisuudessa

Kulttuurin ja viihteen suoratoistosta on tullut nopeasti valtavan suosittua, mutta ansaintalogiikka on vieläkin osittain hämärän peitossa. Musiikissa Spotify, Apple Music ja kumppanit ovat saaneet levymyynnin romahtamaan, ja Netflix, HBO Nordic ja muut ovat tehneet saman elokuville. Myös suoratoistopalvelut varmasti kehittyvät, mutta suunta on täysi mysteeri. Hintoja voidaan joutua jopa nostamaan, jos nykyiset tuotot eivät riitä tekijöille. Palveluntarjoajien listautumiset pörssiin ovat kuitenkin selvä merkki siitä, että ne ovat tulleet jäädäkseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *